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30 NOVEMBER 2016 

EPIF RESPONSE TO THE EBA CONSULTATION  ON 

GUIDELINES ON THE CRITERIA ON HOW TO STIPULATE THE 

MINIMUM MONETARY AMOUNT OF THE PROFESSIONAL INDEMNITY 

INSURANCE OR OTHER COMPARABLE GUARANTEE  

ABOUT EPIF (EUROPEAN PAYMENT INSTITUTIONS FEDERATION) 

EPIF, founded in 2011, represents the interests of the non-bank payment sector at the European level. 

We currently have over 190 authorised payment institutions and other non-bank payment providers as 

our members offering services in every part of Europe. EPIF thus represents roughly one third of all 

authorized Payment Institutions in Europe. Our diverse membership includes a broad range of business 

models, including:   

 3-party Card Network Schemes  

 Acquirers  

 Money Transfer Operators 

 FX Payment Providers  

 Mobile Payments  

 Payment Processing Service Providers  

 Card Issuers  

 Third Party Providers 

 Digital Wallets 

EPIF seeks to represent the voice of the PI industry and the non-bank payment sector with EU 

institutions, policy-makers and stakeholders. We aim to play a constructive role in shaping and 

developing market conditions for payments in a modern and constantly evolving environment. It is our 

desire to promote a single EU payments market via the removal of excessive regulatory obstacles.  

 We wish to be seen as a provider for efficient payments in that single market and it is our aim to 

increase payment product diversification and innovation tailored to the needs of payment users (e.g. via 

mobile and internet). 
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EPIF RESPONSE  

Question 1: Do you agree with the requirement that competent authorities require undertakings to 

review, and if necessary re-calculate, the minimum monetary amount of the PII or comparable 

guarantee, and that they do so at least on an annual basis, as proposed in Guideline 8? 

No, we do not agree. 

The condition to review the minimum monetary amount on an annual basis by the competent authority 

may not be sufficient if the undertaking is a new market entrant that may see considerable growth over 

a short timeframe. 

The minimum monetary amount should always cover the potential liabilities of that provider, and 

therefore the frequency of the review should take into account the potential for growth. 

Given the expected growth of PISPs and AISPs, and therefore the growth of liabilities, we suggest that 

the EBA specify a frequency and depth with which the competent authority reviews the service provider 

to ensure that the minimum amount is reflective of the service provider’s activities. 

The EBA should also specify what will be reviewed.  

It is not clear from the Guidelines whether there will be a registry in each EU member state or whether 

the register will be centralised.  

With reference to paragraph 11, we suggest that the EBA applies different weighting to Corporate and 

Retail customers. 

 

Question 2: Do you agree with the formula to be used by competent authorities when calculating the 

minimum monetary amount of the PII or comparable guarantee as proposed in Guideline 3? Please 

explain your reasoning. 

No, we do not agree. 

We have no issue with the construction of the formula per se but we do have views on the specific 

indicators as will be further outlined below. 

We also believe there is a great need for the specification that a comparable guarantee can be based on 

own funds as it is unclear whether an efficient TPP-PII market will develop. The best approach would be 

to allow PSPs to, as an alternative to buying a PII, keep own funds which cover the potential liabilities; 

such own funds requirement could easily be calculated using the existing Method B of Article 9 PSD2. 
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It is our understanding that the proposed formula is not currently used within insurance practice. In 

particular it does not take into account certain factors that underwriters would normally consider or 

does not cover these factors to a sufficient extent. As such, when using the formula, we believe that it 

currently sets the insurance limit too low which may not provide the level of protection required for the 

customer (both consumer and corporate). 

We recommend that the EBA consults directly with the insurance industry on how the formulae are best 

constructed to ensure they align with current industry practice. 

Finally, it is not clear from the EBA’s consultation paper how the ‘Comparable Guarantee’ would work in 

practice. We assume that the monetary amount of the guarantee would be calculated using the same 

formulae as for insurance policies however guarantees can be constructed in a number of different ways 

and we would welcome clarity from the EBA on this. 

 

Question 3: Do you agree with the indicators under the risk profile criterion and how these should be 

calculated, as proposed in Guideline 5? Please explain your reasoning. 

No, we do not agree. 

We have several comments as per the following. 

Value of indemnity claims: 

We note that the full value of all indemnity claims have been used. This is unreasonable as it is 

exceptionally unlikely that all such claims are legitimate. More concretely, since the ASPSP “owns” the 

authentication procedure, the PISP is not able to initiate any transactions by itself with the exception of 

e.g. low-value transactions which are exempted from strong customer authentication. There is however 

nothing stopping ASPSPs or PSUs from directing claims towards the TPP, independently of whether the 

TPP is de facto at fault or not. It is unreasonable that a TPP’s cost of PII is substantially impacted by 

invalid claims from ASPSPs and/or PSUs. While claims could be useful indicator only valid claims should 

be taken into account. As such, rather than using the notional value of all indemnity claims over the last 

year, only the value of valid claims should be used. 

Further, it is our understanding that the PII exists exactly to cover these types of claims. As such, either 

only this parameter should be used (e.g. the amount of valid claims grossed up with a factor of e.g. 2), or 

this parameter should be completely excluded from the calculation of the PII. The way the formula is 

currently set up, the value of the PII is “double-counted”. We would argue that a TPP holding on its 

balance sheet a capital “buffer” corresponding to the value of valid indemnity claims, grossed up with a 

factor of e.g. 2, would in itself make up a comparable guarantee to the PII. 
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Thirdly we do not understand why the value of claims built up over the course of a whole year should be 

used. Surely any issue/liability would be identified much more quickly; it is unrealistic to believe that a 

TPP would be able to keep initiating unauthorised transactions for a whole year. We note that Method B 

of the own funds calculation per Article 9 PSD2 is based on monthly volumes. 

Geographical location of the undertaking: 

As we understand it, the conceptual idea for this component is to ensure that liabilities in other 

countries (outside the EU) would not impact negatively on the TPP’s ability  to fulfill its obligations under 

EU legislation. To us the question as to whether a TPP provides services outside the EU or not  does not 

increase or decrease the risk profile of the undertaking’s activities in the EU and hence we cannot see 

why the actual size/value of the PII should be impacted. We believe this component should be deleted. 

Number of contracts: 

We understand the number of contracts to conceptually correspond to the number of merchants that 

offers the PISP’s PIS product as a payment option to their customers. Firstly we are unsure what if 

anything this indicator captures which is not already (better) captured by means of the next indicator 

(number of initiated payment transactions) as we do not see any direct relationship between the 

number of contracts/merchants a TPP has and its potential liabilities vis-a-vis PSUs and ASPSPs (one 

large merchant generating many transactions could imply higher “risk” than many small merchants 

generating very few transactions each). Secondly we would like to point out that this number will be, 

relatively speaking, very small for almost all PISPs. In the example on page 20 the PISP has one million 

contracts. We are not aware of any PSP having that amount of merchants and certainly not any 

European PISP. 

Number of initiated payment transactions (PIS): 

We believe that the number of initiated payment transactions is the most adequate way to measure the 

“risk profile” of the undertaking. However, the same parameter obviously also goes into the calculation 

of the size of activity criterion (number of payments multiplied with average value per payment) and as 

such care should be taken so as to not “double-count”. 

Also, we do not understand why a number of initiated payment transactions from a whole year should 

be used. Surely any issue/liability would be identified much more quickly; it is unrealistic to believe that 

a TPP would be able to keep initiating unauthorised transactions for a whole year. We note that Method 

B of the own funds calculation per Article 9 PSD2 is based on monthly volumes and similarly believe that 

the average number of initiated payment transactions per month rather than per year should be used. 

Number of accessed payment accounts (AIS): 
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We believe that the number of accessed payment accounts is the most adequate way to measure the 

“risk profile” of an AIS undertaking. 

 

Question 4: Do you agree how the indicators under the type of activity criterion should be calculated, 

as proposed in Guideline 6? Please explain your reasoning. 

No, we do not agree. 

We understand that established credit institutions wishing to offer PIS and/or AIS products and services 

will not need to obtain additional capital or to hold specific PII insurance to cover their AIS and/or PIS 

activity. This would not foster a level playing field and should be applicable to all established payment 

institutions offering PIS or AIS products and services as well. 

To our understanding, the proposal suggests that if an undertaking provides other payment services, 

those will be taken into account by means of own funds as outlined in Article 9 PSD2, and as such the 

contribution of this indicator to the PII will in these cases be 0. Further, if a PSP provides both PIS and 

AIS, the size of the PII will take into account separate calculations of these activities and hence the 

contribution of this specific criterion to the PII will in these cases be 0. However if a PSP provides only 

PIS and/or AIS, then this indicator should add EUR50,000 to the value of the PII. 

This is a complex and counterintuitive approach and as we understand it is being used to reflect Article 5 

(4) b PSD2. In our view, Article 5 (4) b PSD2 however should be interpreted differently and in a 

somewhat broader way; namely that it does not require a specific indicator but rather opens up the 

possibility for PSPs providing other services subject to own funds requirements to use such own funds as 

calculated per Article 9 PSD2 as a comparable guarantee to the PII. In fact, the whole idea of a PII 

derives from the fact that generic PIS/AIS does not see the PSP holding funds, and as such it was 

deemed unreasonable to impose an own funds requirement on these actors. If however a PSP in any 

event has an own funds requirement per Article 9, then a perfectly viable approach would be to allow it 

to, as an alternative (comparable guarantee) to taking out a PII include the PIS volumes in that 

calculation. 

We believe that the insurance providers’ underwriters will be best placed to determine the levels of 

risks posed by the organisation’s activity. The criteria would benefit from being nuanced to reflect the 

risk assessment of the insurance provider. 

 

Question 5: Do you agree how the indicators under the size of activity criterion should be calculated, 

as proposed in Guideline 7? Please explain your reasoning. 
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No, we do not agree. 

In our view the size of activity indicator is exceptionally exaggerated. 

For a PSP processing EUR4bn of PIS volume per year, the PII will have a coverage that is 47 times higher 

than the own funds requirement that would apply for the same volume of any other payment service. 

This size of activity indicator alone would drive in excess of EUR100,000,000 to the required value of the 

PII and the corresponding yearly premia would imply a very significant cost. The construction of the 

formula implies that larger well-capitalised payment institutions are penalised in terms of a discrepancy 

between the required value of the PII and the what the own funds requirement would be for any other 

payment services. We do not understand the rationale for this. 

The proposed size of activity criteria should also take into account the service the undertaking intends to 

provide. If they are, for example, intending to move towards high value transactions or servicing 

corporate customers, this must be reflected in their minimum amount of indemnity insurance even if 

their historic data is reflective of a lower value of transactions. 

In particular, we do not understand why this value should be calculated based on a full year’s volumes. 

Surely any issue/liability would be identified much more quickly; it is unrealistic to believe that a TPP 

would be able to keep initiating unauthorised transactions  fora whole year. We note that Method B of 

the own funds calculation per Article 9 PSD2 is based on monthly volumes and do not see why the size 

of activity criterion should not take the same approach. 

We encourage the EBA to take greater account of the value of payments expected before defining the 

tiers. Currently the largest proposed tier is EUR 10 million suggesting that the EBA is not expecting PIS to 

make large value transactions on a regular basis. However if a PIS instructs a single payment for a very 

large amount for example, a corporate payment worth EUR 50 million, this formula would not be 

sufficient unless there were restrictions on the value of single payments that a PIS can make, which we 

do not think is in the spirit of the Directive. 

Furthermore, paragraph 71 does not appear to take into account that PIS/AIS providers may have access 

to multiple client accounts, thus augmenting the size and relative risk of their activities. For example, an 

undertaking may have 50 clients each with 10 accounts; does this mean the calculation for N should be 

50 or 500? 

 

Question 6: Do you think the EBA should consider any other criteria and/or indicators to ensure that 

the minimum amount is adequate to cover the potential liabilities of PISPs/AISPs in accordance with 

the Directive? Please explain your reasoning. 
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No, we do not think the EBA should consider any other criteria and/or indicators. 

Rather, as outlined above, some indicators should be removed and others revised. We believe the 

approach taken to calculate the PII coverage should to the maximum possible extent mirror the 

approach taken for the calculation of own funds per Article 9 PSD2. 

Question 7: Do you have any other comments or suggestions that you think the EBA should consider 

in order to ensure that the minimum amount is adequate to cover the potential liabilities of 

PISPs/AISPs in accordance with the Directive? Please explain your reasoning. 

Yes, we do have other comments and suggestions. 

We believe it should be made clear that the holding of own funds should be considered an adequate 

comparable guarantee to holding a PII, in particular since it is unclear whether a TPP-PII market will form 

and what the cost of such insurance will be. 

Consideration should also be given to the possibility that the PISP/AISP’s insurer may decline to pay out 

or does not pay out straight away, which undermines the functional requirement that the PISP/AISP 

refunds the consumer immediately whilst investigations are ongoing. 

While PI insurance should continue to be a potential solution, it should not be the only solution as there 

are means of achieving comparable assurance that the TPP is able to cover its liabilities as they fall due. 

Large, well-capitalised or collateralised authorised payments institutions should hence be permitted to 

operate as PISPs and/or AISPs without additional insurance to the same extent and in the same way as 

seems to be envisaged for banks / credit institutions. 

More specifically, payment institutions that already comply with capital requirements on own funds 

should be able to provide PIS and AIS servcies without an additional insurance as long as any PIS 

volumes are reflected when calculating the own funds in accordance with Article 9 PSD2. 

In order for regulators, ASPSPs, and consumers to be confident of this PISPs and AISPs should be 

required to provide regulators with clear data regarding their own funds related to their AISP and PISP 

activities as part of their regular reporting. 

It might be worth working with the insurance industry to determine the degree to which such reporting 

might in the future support the development of such an insurance market.  Certainly the insurance 

industry participants were very keen to engage with regulators to develop the market to ensure 

information necessary to determine risks is available, and also to ensure the insurance provided 

appropriately addresses the question set by the regulators.  Without such positive engagement from the 
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regulators many participants were unwilling to start on a journey that looks no more likely to be 

successful than the attempt to generate the safeguarding insurance referenced in PSD1. 

Given the size of the cost of holding a PII, credit institutions which would not have to obtain a PII to 

provide PIS would be put at a significant competitive cost advantage compared non-bank PSPs providing 

PIS, undermining the possibility for a level playing field. 
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