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Introduction  

EPIF welcomes the EBA initiative to reassess some of the practical issues around Strong Customer 

Authentication (SCA) in the context of account access for Open Banking purposes. EPIF believes that the 

proposal moves in the right direction and agrees with the EBA that Article 10 has led to both undesirable 

implications for third-party providers, as well as a divergent practice in its application. Our experience of the 90-

day renewal of SCA rule has proven cumbersome and has dissuaded customers from using AIS services on 

an ongoing basis. The new mandatory exemption would create a level playing field in Europe, which will be 

good for business (same rules across all European countries) and for customers (same services across all 

European countries).  

Question 1  

Do you have any comments on the proposal to introduce a new mandatory exemption for the case when 

the information is accessed through an Account Information Service Providers (AISP) and the proposed 

amendments to Article 10 exemption? 

EPIF members would like to raise three key aspects to take into consideration:  

1. As the rules on account access are not restricted to AISPs and the current Article 10 is not limited to 

AISPs, limiting the proposed SCA exemption to AISPs only would have undesirable and 

unintended consequences for Payment Initiation Service Providers (PISPs);  

2. Mandatory SCA exemptions should be applied consistently across the EU;   

3. Third party providers, whether these are AISPs or PISPs, should still be able to instruct account-

based payment service providers to apply SCA.  

 

Account access exemption should not be restricted to AISPs  

Article 10 of the RTS currently does not limit the account access exemption to AISPs only and account access 

goes beyond the scope of AISPs. Limiting the SCA exemption to AISPs would have unintended consequences 

on other payment services providers. 

  

A specific example 
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There are cases where the actual account to be debited within a bank has been designated by the Payment 

Initiation Service in its request for payment. In such a PIS journey the same SCA exemption should apply as for 

a pure AIS. There are no technical barriers to the inclusion of such a use case. In fact this use case would be 

much more secure than a normal AIS application because the PIS journey is much more narrowly defined. 

 

We do not believe that the current Article 10 limits the SCA exemption to AISPs. We therefore challenge the 

suggestion that Article 10a limits the SCA exemption to AISPs and not in the broader context of account access. 

This could lead to undesirable effects for PISPs who also utilise the elements of account access, such as in the 

example described above. 

Should the EBA not follow our argument EPIF would still welcome the proposed changes by the EBA rather 

than retaining the current status quo. 

 

Making the exemptions mandatory  

We agree with the view laid out in the Consultation Paper that the voluntary SCA exemption has been applied 

differently by different account servicing payment service providers (ASPSPs). Some ASPSPs have only 

recently implemented the exemptions and some other ASPSPs have not yet implemented the exemption at all. 

The voluntary nature of the exemption has led to divergent practices and unpredictable and a non-harmonized 

experience for the customer. Especially for customers who hold accounts with several ASPSPs, this leads to a 

bad customer experience. For these reasons, we agree that the exemption should be mandatory. 

 

TPPs should be able to instruct payment services providers to apply a SCA 

As TPPs rely on the authentication process provided by the ASPSPs, TPPs have built their services so as to 

rely on the ASPSPs authentication solutions. Similar to ASPSPs, TPPs should also be able to revert to SCA if 

they have objectively justified and duly evidenced reasons relating to unauthorised or fraudulent access. The 

TPP should therefore be able to instruct ASPSPs, at the discretion of the TPP, to apply SCA for individual 

customers without impacting the rest of the SCA exemption. Similarly, there should be clarity in the reporting 

requirements of ASPSPs to regulators why was SCA was invoked and introduce transparency of the decisions 

taken. 

 

Question 2 

Do you have any comments on the proposal to extend the timeline for the renewal of SCA to 180-days? 

EPIF welcomes the EBA’s consideration to extend the timeline, as well as the rationale for the 180-day proposal 
in the consultation paper. We believe this to be an excellent step in the right direction; we however strongly 
believe that 180-days is not enough. Ideally, we would be in favour of having no timeline for the renewal of SCA, 
as it does not really contribute to security and severely disrupts the customer experience. Indeed, we would 
note that we have seen extremely low fraud levels after the first successful SCA to establish the AIS relationship. 
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We would also recall that TPPs are payment institutions and therefore regulated entities under scope of the 
security rules of PSD2 and data protection requirements in the GDPR.  

As an alternative, EPIF proposes that the period for re-authentication could be one-year instead of the 

suggested 180 days.  

Question 3  

Do you have any comments on the proposed 6-month implementation timeline, and the requirement for 

ASPSPs to make available the relevant changes to the technical specifications of their interfaces not 

less than one month before such changes are required to be implemented? 

EPIF is supportive of TPPs being informed one month in advance about the required changes to the SCA 

requirements.  

Regarding the six months implementation timeline, we believe this to be an appropriate timeline.  

 

ABOUT EPIF (EUROPEAN PAYMENT INSTITUTIONS FEDERATION) 

EPIF, founded in 2011, represents the interests of the non-bank payment sector at the European level. We 

currently have over 190 authorised payment institutions and other non-bank payment providers as our members 

offering services in every part of Europe. EPIF thus represents roughly one third of all authorized Payment 

Institutions (“PI”) in Europe. All of our members operate online. Our diverse membership includes a broad range 

of business models, including:   

• Three-party Card Network 

Schemes 

• E-Money Providers 

• E-Payment Service Providers 

and Gateways  

• Money Transfer Operators  

• Acquirers 

• Digital Wallets  

• FX Payment Providers and 

Operators  

• Payment Processing Services 

• Card Issuers  

• Independent Card Processors  

• Third Party Providers  

• Payment Collectors 

 

 

EPIF seeks to represent the voice of the PI industry and the non-bank payment sector with EU institutions, 

policy-makers and stakeholders. We aim to play a constructive role in shaping and developing market conditions 
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for payments in a modern and constantly evolving environment. It is our desire to promote a single EU payments 

market via the removal of excessive regulatory obstacles.  

 

We wish to be seen as a provider for efficient payments in that single market and it is our aim to increase 

payment product diversification and innovation tailored to the needs of payment users (e.g. via mobile and 

internet). 


